Gebroken Spiegelbeeld

In dit webinar ga ik dieper in wat er bij een verslaving op de achtergrond meespeelt. Een verslaving is meer dan alleen maar het gedrag wat een verslaafde vertoont. Wat gebeurt er met iemand die verslaafd raakt, waarom kan diegene zijn/haar eigen gedrag niet corrigeren ook al is het zo destructief? Onterecht word het door velen als een karakterzwakte gezien, word een verslaving te simpel afgedaan als iets wat je gewoon niet meer moet doen.

Ik heb de overtuiging, en zie dit bij mijn cliënten, dat er meer te bereiken is dan alleen het nuchter zijn of het verslavingsgedrag achterwege te laten. Om meer te bereiken is uiteraard meer nodig, en dat is de persoon weer in verbinding met zichzelf te brengen. De persoon helpen om weer een positief zelfbeeld te krijgen, niet door rationeel denken maar door het ook zo te voelen. Als waarheid.

Kijk verder waar ik het over ga hebben in dit webinar.

Bij verslaafden blijft het alarm aanstaan

Het spiegelbeeld breekt

Wie zie jij als je in de spiegel kijkt?   Veel mensen kijken niet graag naar hun eigen spiegelbeeld, het is te confronterend. Je ziet jezelf, maar als je jezelf ziet kun je ook je eigen oordelen over jezelf in je hoofd horen. De een vind zichzelf  dom, de ander lelijk, of te dik, een sukkel noem maar op.

Ons zelfbeeld raakt verstoord in ons leven. Dit kan door grote gebeurtenissen in het leven gebeuren, maar ook door kleine commentaren van anderen. Situaties die op het eerste oog als onschuldig of vervelend herinnerd worden. Toch kan daar de spreekwoordelijke adder onder  het gras zitten.                                      

Wil jij hier meer over weten? Schrijf je in voor dit webinar

 

 

Woensdag 19 mei 2021 om 19:30 uur

 

Geen mail ontvangen? Check je spambox

Herken jij misschien een van de volgende gevoelens?

u

Heb jij moeite
met sociale contacten

u

Heb je het middel/gedrag nodig om jezelf goed te voelen

u

Voel jij jezelf vaak
de mindere van anderen

u

Saboteer jij je eigen doelen

u

Leef jij constant met een onbehagelijk gevoel van falen

 

u

Eet jij,
om negatieve gevoelens te dempen

u

Je cijfert jezelf weg voor anderen

 

u

Je zoekt waardering van anderen

Onbewust

Veel verslavingsgedrag is men zich niet bewust. Deels omdat we er niet mee bekend zijn wat verslavingsgedrag nu inhoudt, En omdat we ons onbewuste gedrag als “eigen” zien. We zijn er mee opgegroeid, het is onderdeel van je identiteit geworden. Hoe ondermijnend het ook is. “Ik ben nu eenmaal zo”

Nee, je bent niet zo. Ons gedrag komt voort uit ons onderbewuste. Hier ligt de “programmering” van ons gedrag.            Onze gedragingen, de emoties die wij ervaren, hoe wij over onszelf denken liggen ook in ons onderbewuste. Hier komt ook ons verslavingsgedrag vandaan. Wil je dit veranderen via je bewust denken dan vergt dat een langdurig proces. Omdat je lichaam gaat tegenstribbelen, en oud gedrag laat zich niet zomaar overrulen.        Gelukkig is er steeds meer inzicht hoe we via het onderbewuste, gedrag kunnen veranderen.

Het Spiegelbeeld helen

Als we in onze huid een wond krijgen, dan vormt zich daar een litteken. Kapotte cellen worden vervangen. Litteken weefsel is stugger dan het omringende weefsel. Het zal ons altijd herinneren aan wat er heeft plaatsgevonden. Als wij psychisch een wond oplopen, vormt zich in zekere zin ook littekenweefsel. We zien dit in ons gedrag.

Je bent niet meer de onbevangen persoon die je was. Het kan zijn dat je meer argwanend bent naar anderen toe. Mogelijk, ga jij je gedrag aanpassen in een poging om niet meer gekwetst te worden. (Wat uiteindelijk steeds weer gebeurt) Het “psychische” littekenweefsel kan ik op vele manieren gaan uitten. Hoe het zich ook uit, er is een vaststaand gegeven. Het lukt mensen niet meer om zichzelf te zijn.

Ik ga hier nu niet schrijven dat we de ervaring die je gehad hebt, kunnen uitwissen. Wat we wel kunnen doen is de emotionele lading van die herinnering afhalen. In sommige gevallen gaat het om die “vibe” die verslaafden ervaren waardoor ze de behoefte aan het middel of gedrag krijgen. Dat onlust gevoel, waar (misschien) geen herinnering aan zit.

 

 

Herboren worden

De beschadigde persoon, die uiteindelijk in een verslaving beland is geraakt, heeft kansen gemist. Omdat zijn/haar belevingswereld in beslag is genomen geweest door de pijn van het verleden. De oorzaak kun je jezelf bewust zijn of niet.

In de meeste gevallen hebben ze hun leven niet kunnen vormgeven zoals ze misschien ten diepste wel hadden willen doen. Omdat ze zich niet bewust waren van bepaalde wensen, niet genoeg in zichzelf konden geloven om de nodige stappen te zetten. Mogelijk ook zijn er keuzes gemaakt omdat ze veilig leken, maar nu dat niet meer zijn.

Het is voor hun tijd, om die laag van zichzelf af te schudden. Tijd om zichzelf te herontdekken, en met vernieuwde kracht een leven opbouwen waarin ze voldoening vinden, en meer momenten van geluk.

 

 

 

Wil jij hier meer over weten? Schrijf je in voor dit webinar

 

 

Woensdag 19 mei 2021 om 19:30 uur

 

Pin It on Pinterest

Share This