Als mensen het over verslaafden hebben, dan wordt daar vaak het beeld bij gehaald van onze medeburger die op straat leeft. Slecht gekleed, onverzorgd, op weg naar de volgende bevrediging van hun verslaving. Dit gebeurt, wellicht onbewust, in een poging om het buiten ons leven te plaatsen. Het zijn de mensen die gefaald hebben in het leven, geen verantwoordelijkheid voor hun leven nemen, geen ruggengraat hebben etcetera. Paradox is dat men liever kijkt naar mensen die Verslaafd Succesvol zijn en toch bewonderd worden in onze maatschappij. Wetenschappers, politicie, top bestuurders uit het bedrijfsleven, acteurs en actrices, zangers en zangeressen. Mensen, met grote huizen, dure auto’s, grote salarissen (waarvan we overigens vaak vinden dat het wel wat minder mag) vul verder het plaatje maar in.
Zij hebben het gemaakt in het leven, en zijn succesvol.

En toch, is verslavingsproblematiek ook hun niet vreemd. We weten van veel mensen uit de film en pop wereld, die aan drugs kapot zijn gegaan en onsterfelijk zijn geworden. Sommigen namen hun verslaving als onderwerp voor een songtekst, zoals Amy Winehouse met haar nummer Rehab. Ze weigerde het, maar had ze het maar wel gedaan. Ook in de regeringscentra is drugsgebruik geen onbekende, in Nederland kwam een ex-politicus van de PVV in het nieuws hiermee. In Londen zijn op maar liefst negen toiletten in the house parliament sporen van cocaïne gevonden. In 2013 was er nieuws dat 10% tot 15% van de artsen verslaafd is. Zo is er een lijst te vormen die nog wel even doorgaat. Deze mensen kunnen verslaafd succesvol zijn en toch bewonderd worden.

Verslaafd raken is dus niet alleen voor losers!                                                                                                                                   Als iemand constant onder grote druk staat, en niet over en vaardigheid beschikt om die stress een uitlaatklep te geven, loopt in een succesvolle omgeving ook het risico op een verslaving.
Het wordt niet zelden recreatief gebruikt tijdens feestjes en partijtjes, en als je er dan gevoelig voor bent dan gaat het al snel bergafwaarts. Als jouw agenda uitpuilt van de afspraken waar je toch fris en fruitig moet verschijnen ook al heb je een jet lag en kom je net van het vliegveld af, dan is een lijntje cocaïne of een andere oppepper erg praktisch.

Een vraag om te stellen is, leven zij nog wel hun leven, of worden zij geleefd. Het is tragisch als iemand een talent heeft en dat ontwikkeld om vervolgens er in te worden meegezogen tot het punt dat het hun leven heeft overgenomen. Je ziel en zaligheid leggen in werk wat je wilt doen is geweldig, dat werk je ziel en zaligheid laten overnemen is dramatisch. Als de druk uit de omgeving te groot wordt dan is er steun nodig. Die steun wil nog wel eens gevonden worden in de drugs. Kijk naar verschillende top sporters, grootse prestaties, onder invloed van drugs of andere illegale manieren om hun prestaties te vergroten.

Nu heb ik de twee uiterste van onze maatschappij benoemt, zij vormen uiteindelijk een minderheid. Niet iedere zwerver/dakloze is verslaafd en niet iedere politicus, zakenman/vrouw etcetera is verslaafd. Ook niet iedere burger is verslaafd, maar naar schatting zijn er zo’n 5.084.000 medemensen verslaafd aan het een of ander. Dat is zo’n 31% van onze bevolking!

Verslaafd raken gaat uiteindelijk om het al dan niet kunnen omgaan met bepaalde emoties. Als iemand een traumatische ervaring heeft gehad (heel vaak de achtergrond van een verslaving), of overvraagd wordt, of uit een situatie een uitweg zoekt maar die niet kan vinden, dan gaat die persoon opzoek naar een uitlaatklep. Dat die uitlaatklep tot een verslaving kan gaan leiden, is iets waar men zelden bij stilstaat. Het maatschappelijk oordeel dat je een loser bent als je verslaafd raakt, is vaak een deur die de uitweg uit een verslaving gesloten houdt.

Die deur gaat pas open, als de verslaafde tegen zichzelf kan zeggen “Maar zo ga ik niet verder”                                              Dat vergt moed, kracht, doorzettingsvermogen en een applaus uit de maatschappij in plaats van hoon.

Pin It on Pinterest

Share This