Een nieuw leven, na je verslaving

Het overwinnen van een verslaving, of dit nu middelen gebruik of gedrag is, maakt een groot verschil in je leven.                                    Wat heerlijk als je dat kunt loslaten, ik geniet er nog dagelijks van.                                                                                

De verslaving heeft vaak lange tijd je leven beheerst, en je ontwikkeling geblokkeerd. Het loslaten van de verslaving is een mijlpaal die behaald wordt, waarbij de kans bestaat dat het daarbij blijft in je leven. De verslavingszorg richt zich hier ook op, het  overwinnen van de verslaving en daarna wordt je uitgezwaaid. In mijn beleving wordt vaak de kans gemist om de persoon verder te helpen met een nieuw leven.

Je komt op een T-splitsing uit, waar je kun kiezen om door te gaan met je leven zoals dat het was voordat je afkickte (met het risico dat je terugvalt) of een nieuw leven te kiezen. Verslaafd raken is een uittingsvorm van een onderliggend emotioneel probleem, die vaak al vanuit de jeugd speelt.  Een verslaving hebben, gaat meestal gepaard met een negatief zelfbeeld. Dit negatieve zelfbeeld is bepalend voor keuzes die jij in je leven maakt, keuzes voor opleidingen of een beroep dat je hebt gekozen, waar je bent gaan wonen, je partner etc.

Als je in een proces stapt om van je verslaving af te komen, stap je gelijktijdig in een ontwikkelingsproces. Je gaat oude patronen loslaten, negatieve emoties en je zelfbeeld tot dan toe. Er komt ruimte voor een nieuwe Jij. Ik heb zelf ervaren dat het belangrijk is dat die nieuwe Jij de ruimte krijgt, en gestimuleerd wordt om zich te ontwikkelen, om vorm te krijgen.

 Waarom is het belangrijk om hier aandacht aan te geven?                                                                                                                          Zoals ik al heb aangegeven hebben verslavingen met negatieve gevoelens en een negatief zelfbeeld te maken, vanuit die positie zijn er keuzes gemaakt. Als je nu geen aandacht geeft aan je ontwikkeling na je verslaving(en), bestaat het risico dat je weer terugvalt. Heb je eindelijk je verslaving losgelaten, zit je met een leven dat opgebouwd is uit keuzes die beïnvloed waren door je negatieve zelfbeeld.

Hoe lang gaat het duren denk je voordat het hier gaat wringen?                                                                                                                     Als jouw zelfvertrouwen begint te groeien, en dat gebeurt als jij van je verslaving af bent, dan durf jij ook weer te gaan denken aan wat je zou willen realiseren in je leven. Je komt in een proces die zich laat omschrijven als een healing proces. Een proces waarin jij de mogelijkheid hebt om je zelf te worden en het leven te gaan leiden wat diep vanbinnen jouw ideale leven is.

Die stil gebleven ambitie om een bepaald beroep uit te gaan oefenen, het hoeft daar nog niet te laat voor te zijn!                                        Die droom over dat mooie huis, kun je wellicht realiseren!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This