Is het verdwijnen van de sigaret uit publieke ruimten een wolf in schaapskleding?

De sigaretten industrie en de rokers liggen onder vuur. Eendrachtig wordt door de gezondheidszorg en de diverse belangenorganisaties de sigaretten industrie aangeklaagd. Top.

De sigaretten industrie heeft, en speelt nog steeds, een kwalijke rol in het voortbestaan van rookverslaving. Het is eigenlijk opmerkelijk dat deze zo lang haar gang heeft kunnen gaan, onder toezicht van overheden.                                       Toevoegingen aan de sigaretten waarmee de roker heel bewust verslaafd werd gemaakt aan de sigaret tonen de sinistere kant van deze bedrijfstak.

Daar waar genotsproducten een strenge wetgeving moet voldoen om op de markt gebracht te mogen worden, is hier door de vingers gekeken. Na een eventuele veroordeling van deze industrie, is het wellicht een idee om eens naar de overheid te gaan kijken.

Een ander nieuwtje de afgelopen week, rookruimten worden niet meer toegestaan. Een aangespannen rechtszaak door actieve niet-rokers is hier het gevolg van. Ik vraag mij af of een rechtszaak van actieve niet-drinkers tot een uitspraak kan leiden dat alcohol niet meer in publieke ruimten geschonken mag worden (niet dat ik hier nu een voorstander van ben overigens)   In mijn beleving was de aanwezigheid van deze rookruimtes nu net een mooie poldermodel oplossing.

Waar ik mij nu een best wel zorgen om maak, wat gaat het gevolg zijn van het volledig uitbannen van de sigaret uit onze maatschappij?  Een (rook) verslaafde zal hierdoor niet de sigaret gaan laten liggen, een deel wel om af te zijn van de negatieve oordelen van de medemens. Het verbieden van de sigaret in zijn geheel, creëert een zwarte markt. Voorbeelden uit het verleden hebben aangetoond dat het volledig verbieden eerder averechts uitpakt.

Een roker heeft die behoefte om te roken, ondanks de wetenschap dat het ongezond is, ondanks angsten voor ziekten die het kan veroorzaken. Enkel stoppen met roken is in veel gevallen niet de oplossing. Sommige mensen stappen over op de e-sigaret, maar ook die zullen buiten moeten gaan gebruiken voor zolang dat nog mag.

Waar ik een beetje bevreesd voor ben, nu de sigaret uit de publieke ruimte wordt gebannen is dat de alcohol consumptie zal gaan stijgen. Als de onder liggende emotionele driver van een verslaving niet wordt weggenomen, maar het middel wel, dan bestaat de kans dat naar een ander middel wordt gegrepen. De acties die nu gevoerd zijn missen in mijn beleving een sociaal flankerend beleid, het is enkel gericht op het verwijderen van het middel uit de maatschappij. Aandacht voor de verslaafde ontbreekt hier in mijn beleving.

Gaat het verbannen van de sigaret uit de publieke ruimte, een wolf in schaapskleding zijn?

 

Pin It on Pinterest

Share This