Beheerst de verslaving van die ander jouw leven?

Als een familielid verslaafd is, of jij bent verslaafd, dan is het vaak niet alleen de verslaafde die last heeft van zijn/haar problematiek. Tegen wil en onwil, de sociale cirkel van familie en vrienden hebben ook te maken met de verslaving. Ouders die hun kind zien afglijden, partners die hun relatie onder druk zien komen, kinderen die niet op hun ouders kunnen rekenen, broers/zuster etc. We spreken dan over co-dependency.

Bij een verslaving is ook het netwerk van de verslaafde betrokken, niet zelden is dat een belasting voor hun. Je ziet een familielid/vriend niet graag in die problematiek. In sommige gevallen wordt het allemaal stil gehouden, uit angst over wat de omgeving wel niet zal zeggen. In andere gevallen wordt er afstand genomen van de verslaafde. In stilte lijden is nooit een oplossing.  Niet voor jou, want het wordt een zware last. Als je een vertrouweling hebt, of een lotgenoten contact dan kun je informatie krijgen die jou helpt om hiermee om te gaan. Co-dependency kan resulteren in gezondheidsklachten en jouw leven gaan beheersen.

Hoe ga je om met een verslaafd persoon in je sociale netwerk?                                                                                                    Dit is best lastig, de persoon veroordelen op het gebruik of gedrag is in elk geval niet verstandig. Er “supportend”  boven op gaan zitten ook niet. Het eerste helpt de verslaafde niet omdat een negatief zelfbeeld, wat bijna altijd aanwezig is, alleen maar versterkt wordt. Met je hele hart en ziel supportend bovenop de verslaafde gaan zitten (uiteraard spreek ik hier metaforisch) werkt ook niet, dat gaat een tegenreactie oproepen die je niet wilt. De verslaafde zal afstand gaan nemen, en zich in zijn/haar peergroup terugtrekken.

Hoe bescherm jij je grenzen? Het is een balans spel van je eigen grenzen aangeven en bewaken, en dat heel duidelijk maken. Hoezeer je ook sympathie hebt voor de verslaafde persoon, als die jouw grenzen overschrijdt wijs daar dan op. Ga niet over je hart strijken of door de vingers zien. Een verslaafde heeft 1 ding voor ogen, en dat is aan de behoefte of het gedrag te voldoen. Geld voor eten, gaat zeer waarschijnlijk op aan de verslaving.

Bij een verslaving zal de verslaafde lange tijd niet willen of kunnen erkennen dat er een probleem is, de omgeving zeurt. In de ban van een verslaving gebeurt het niet zelden dat de verslaafde anti-sociale gedragingen begint te vertonen. Sociale bijeenkomsten worden gemeden, door het gebruik worden ongeremde uitspraken gedaan die “de waarheid” zijn, maar even zo vaak kwetsend. Een verslaafde heeft niet het inzicht wat de verslaving met hem of haar doet. Het inzicht dat het zo niet verder kan, komt pas als de persoon rock bottom hard zit. Het moment van besef, dat het zo niet verder kan en als het verder gaat dat dan de dood zal volgen. Dit kan betekenen dat je als relatie een harde lijn met trekken, gaat de verslaafde daar overheen dan is het klaar en trek je je handen van die persoon af.

Als in jouw sociale netwerk een persoon is met verslavingsproblematiek, en zeker als jouw gezondheid of welzijn daaronder leidt, zoek dan hulp. Bespreek het met je huisarts, of ga naar een lotgenoten contact. !k-Fullness.nl biedt coaching groepen voor lotgenoten contact maar ook om jouw weerbaarheid te versterken, of een luisterend oor.

Pin It on Pinterest

Share This