Ik zag vanochtend een herhaling van een life style programma. In het programma werd voor een persoon een salontafel in elkaar gezet, met als bijzonderheid een koelbox die er ingezet kan worden.
Daarmee had de persoon altijd gekoeld bier tot zijn beschikking (zolang de voorraad strekt uiteraard)

In onze maatschappij krijgen we van alle kanten informatie dat het OK is om alcohol te drinken, op ieder daarvoor geschikt geacht moment.
Kijk naar TV, hoe vaak zien we dat tijdens een praatprogramma er een borrel op tafel staat. In een tv serie zul je een volwassene zelden om een frisdrank of sapje horen vragen, meestal wordt er om een wijn, biertje of whisky gevraagd o.i.d. Ook vanuit wetenschappelijke hoek komt er informatie dat het Ok is om alcohol te drinken, uiteraard met mate. Het is nieuws dat hartelijk omarmd wordt, als een ware vriend(in)
Ondanks dat we ons bewust zijn van de schadelijke gevolgen voor jongeren, vinden veel ouders het Ok dat hun kind alcohol drinkt. Al dan niet onder ouderlijk toezicht. Het hoort er nu eenmaal bij.

Het gebruik van alcohol in onze maatschappij hoort erbij, tot je over een onzichtbare scheidslijn gaat.
Ik denk dat we allemaal wel iemand kennen die (te) veel drinkt, die op een feestje de lolbroek is, voor de “gezelligheid” zorgt. Ontspannen doe je met een glas wijn of bier o.i.d, dat is de boodschap die we vanuit de media krijgen en die we elkaar aanpraten.

Als je sociale omgeving echter tot het oordeel komt dat je te vaak en te veel drinkt, komt er commentaar, en ga je vermeden worden. In voorkomende gevallen dat de verslaafde tracht om minder te gaan drinken en een borrel afslaat op een feestje krijgt hij/zij niet zelden het commentaar “doe niet zo ongezellig”
Sommigen blijken in staat om hun verslaving geheel buiten beeld van de omgeving te laten en gebruiken stiekem, hooguit een partner en de kinderen hebben er weet van.
Het is natuurlijk nutteloos om op zo’n moment dat iemand onder invloed is het gesprek aan te gaan, maar ook daarbuiten zal men niet snel het gesprek aangaan. We hebben een geweldige slogan in onze maatschappij als “Leven en laten leven” maar laten we iemand leven als we diegene laten verzuipen in zijn/haar middelen gebruik?
Is het gebruik van de term “leven en laten leven” ook niet een vrijbrief om voor onszelf te kunnen doen en laten waar wij zin in hebben als ons dat zo uitkomt en dus die borrel pakken?

In Nederland kennen we een patroon t.a.v. het gebruik van alcohol dat zich laat typeren als “het poldermodel”
We hebben begrip voor de behoefte aan een borrel, en het wordt in ruime mate als een genotsmiddel erkend. Het is vrij verkrijgbaar, en zoals eerder aangegeven het gebruik wordt gestimuleerd. We (en dat hebben we gemeen met andere alcohol producerende landen) zijn trots op onze nationale alcoholproducten.
We hebben het in Nederland goed geregeld, het is vrij verkrijgbaar, er zijn (ongeschreven en geschreven) regels over het gebruik van alcohol.
Voor de personen die zich niet aan de regels houden is er een uitgebreid aanbod voor therapie om je gebruik weer binnen de geaccepteerde vormen te krijgen.
In Nederland bestaat een alcoholprobleem, maar dat probleem wordt verdoezeld door het aanbieden van hulp aan mensen die niet met alcohol (of andere middelen) overweg kunnen.
Realiteit is dat 80% van de mensen die hulp zoeken voor hun drank of middelen gebruik, terugvallen in het gebruik hiervan (uit jaarrapportages van het Landelijke Alcohol en Drugs Informatie Systeem)

Als we ons dit beseffen dan kunnen we ons bedenken hoe moeilijk het is voor iemand die verslaafd is om dit voor zichzelf te erkennen en hulp te zoeken.
Het is voor jezelf moeilijk om te erkennen dat je een probleem hebt, er ligt een taboe op want er volgt een sociale uitsluiting en veroordeling terwijl je gelijktijdig aan alle kanten gestimuleerd wordt om te gebruiken.

Die eerste stap zetten om voor jezelf te erkennen dat je een probleem hebt en hulp moet zoeken, is groot. Die eerste stap is, kan ik na ruim 7 jaar verslaving vrij leven, wel de beste stap die je voor jezelf kunt zetten.
Er gaat een wereld voor je open.

Pin It on Pinterest

Share This